
17 października 2018 /środa/ godz. 18.00 - Z cyklu "Akademia Kultur i Religii Świata" - wykład
Bilety w cenie: 5 zł
Temat wykładu: „Zmysłowa sztuka hinduska”
Prowadzenie: Maria Jolanta Wolna, antropolog kultury i religii
Wykład uświetnią tancerki Indian Dance Group NATARANG
Wykład „Zmysłowość sztuki hinduskiej” jest związany z jedną z najstarszych kultur świata - kulturą Indii. Sztuka hinduska jest połączeniem piękna i bogactwa formy ze zmysłowością, bowiem element erotyczny do XI wieku przenikał symbolikę religijną, rytuał i sztukę. Najbardziej widoczny był w rzeźbie w najsłynniejszej z tego powodu świątyni w Khajuraho oraz w postaciach ponętnych nimf i apsar o bujnych kształtach, cudownie przegiętych w kanonie tribhangi. Zgodnie bowiem z hinduską filozofią - poszukiwanie rozkoszy (kama), jest jednym z trzech głównych celów życia, obok wykonywania praktyk religijnych (dharma) i uczciwego bogacenia się (artha). Będzie również o kanonach kobiecego piękna, o bogu Kamie i Kamasutrze, o świętym lingamie i orientalnej architekturze religijnej i świeckiej.
Najbardziej wyrafinowaną formą sztuki hinduskiej jest taniec, który za pomocą muzyki, śpiewu, gestu, rytmu, mimiki i stroju w najbardziej ekspresyjny sposób wpływa na odbiorcę jego emocje i wrażenia. I taki taniec będziemy mogli zobaczyć, ponieważ wykład uświetnią tancerki zespołu Indian Dance Group NATARANG.
Zespół Tańca Indyjskiego Natarang to grupa pasjonatów zajmująca się promowaniem kultury Indii w Polsce i na świecie. Prezentuje indyjski taniec Kuchipudi, semi - klasyczny oraz żywiołowy taniec Bollywood. Zespół na działa w murach Klubu Chsm POKOLENIE oraz Chorzowskiego Centrum Kultury. Zespół zaprezentuje utwory Bollywood ukazujące charakter, klimat i radość tańca indyjskiego. Będą to taneczne historie o miłości do ukochanego oraz radości z przebywania z nim.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Zapraszamy także na wykłady w terminach:
21 listopada 2018 /środa/ godz. 18.00 - „Święta i zwyczaje w Chinach”
19 grudnia 2018 /środa/ godz. 18.00 - „Medycyna i kuchnia chińska”